Polka Productions investeert in een duurzaam 2022

Datum 10/02/2022

We leven in een bijzonder roerige tijd - de textielindustrie wordt aangekeken als het gaat om het milieu. Ongeveer 4 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen komt door de kleding- en schoenenindustrie alleen. Polka Productions neemt hierin graag het voortouw. Lees hoe wij bijdragen aan een duurzamere productielijn.

In Nederland blijft het aanbod vanuit de retailers toenemen, er komen hier per jaar bijna 1 miljard kledingstukken op de markt. Gemiddeld kopen we in Nederland rond de 50 nieuwe kledingstukken per persoon per jaar. Dat is lekker shoppen, maar voor onze planeet toch best wel impactvol.

Wist je dat: je bijna 40 kg CO2 per jaar kunt besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld!

Polka Productions investeert

Minder chemicaliën

De gemiddelde productiefabriek gebruikt enorm veel chemicaliën. Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt watervervuiling als de chemicaliën het milieu in lekken. Maar per december 2021 worden er bij Polka Productions nieuwe productielijnen opgezet om verf en andere extra chemicaliën op te vangen en te recycleren. Watervervuiling als gevolg van deze chemicaliën zal daarmee gereduceerd kunnen worden met maar liefst 89%. Na december zijn wij verder gegaan in het proces om onze fabriek nog verder te optimaliseren. 

Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt normaal gesproken watervervuiling als de chemicaliën het milieu in lekken. Bij Polka Productions worden alle afvalstoffen opgevangen en gefilterd om ook hier een extra stap in te zetten.

Minder microplastics 

Synthetische kleding draagt bij aan de microplasticvervuiling. Tenslotte ontstaat er een afvalberg van afgedankte kleding en dat is natuurlijk helemaal niet zo mooi. Om microplastics tegen te gaan halen wij niet-essentieel snijwerk uit de fabricage en maken wij gebruik van elektrisch geladen bureaus om alle microplastics vast te houden. Alle bureau's worden aan het eind van de dag voorzien van een goede schoonmaakbeurt.

Meer hergebruikte kleding

Afgedankte kleding moet worden opgevangen en hergebruikt worden door de mensen die het maken. Daarom zet Polka Productions per juli 2022 nieuwe kaartjes in de labels om mensen hierop te attenderen:

  1. Koop alleen wat je nodig hebt
  2. Volg de wasinstructies op om microplastics te voorkomen.
  3. Lever deze kledingstukken in voor hergebruik en recycling
  4. Pas als niets anders kan, is het afval.

Ook vraagt Polka Productions u om batches van overgebleven of oude textielbatches retour te sturen zodat wij er nieuwe producten van kunnen maken! Samen maken wij deze wereld leefbaar voor onze kinderen en kleinkinderen.